MBKlassiekerclub.nl

De W123 vraagbaak met techniek en hulp op het forum van en voor W123 liefhebbers

Het is nu 08 dec 2023, 21:27

Hoe Mercedes W123 te rijden?

Hier kan je alles posten omtrent jouw eigen Mercedes wat niet in een ander forum past.

Moderator: Bram Jansen

Hoe Mercedes W123 te rijden?

Berichtdoor Blitz » 19 nov 2023, 13:25

Waarde liefhebbers,

Wellicht een rare vraag, maar ik ben benieuwd hoe je een W123 nou het ‘beste’ zou kunnen rijden, zodat je enigszins zuinig maar vooral ook vriendelijk voor de techniek bestuurt.

Ik heb een W123 200 benzine met automaatbak en dat vereist natuurlijk weer net een andere aanpak dan bijvoorbeeld een handgeschakelde diesel.

Ik vond een interessant artikel over hoe W123 te rijden: https://nwc.mercedes-benz-clubs.com/sponsoren/ Hoe denken jullie hierover?

Bij carburatiemotoren eerst het contact aanzetten, afhankelijk van de buitentemperatuur het gaspedaal, bij een Mercedes-Benz is de juiste benaming overigens Fahrpedal, één of twee keer intrappen. Hierdoor wordt de startautomatiek tijdig in werking gesteld wat een soepele start mogelijk maakt (bij de huidige benzines die snel vervluchtigen kan het bij de 250 en 280 modellen nodig zijn veel vaker te pompen om te vlotterkamer van de Solex 4A1 goed te vullen). Bij inspuitmotoren kan deze stap achterwege blijven; alleen bij zeer lage buitentemperaturen (-20 en lager) kan een bediening van het Fahrpedal voor de start nodig zijn. Doet men dit andersom (eerst Fahrpedal bedienen en dan ontsteken), wat vaak gebeurt, werkt de startautomatiek niet goed.


Uit deze passage maak ik op dat het bij mijn 200 benzine dus verstandig is her sleuteltje eerst in stand 2 te draaien (contact maken) en dan één of twee keer het gaspedaal in te trappen alvorens te starten met sleuteltje in stand 3. Is dat inderdaad hoe je het beste kunt starten, of alleen nodig in wintertijd?

Bij modellen voorzien van de Mercedes-Benz Automatic kan het nuttig zijn bij ritten in de stad de stand S (voor Steigung en niet voor Sportief!) te kiezen; de vierde versnelling wordt dan niet vanaf circa 40 km/h ingeschakeld wat het spoedig bereiken van de bedrijfstemperatuur bevordert.


Uit deze passage maak ik op dat je in de stad dus beter niet in D kunt rijden, maar voor de S (berg)stand kunt kiezen. Rijden jullie daadwerkelijk zo? Of is dit alleen aan te raden zolang de motor nog niet goed warm is en zodra deze op bedrijfstemperatuur is weer de gewone D-stand kiezen? Goed warme motor zit op 80/85 graden?

En dan nog dit stukje over het rijden op de snelweg:

Het is wellicht voor velen interessant te weten dat een Mercedes-Benz zijn ideale kruissnelheid heeft bereikt wanneer de snelheidsmeternaald loodrecht omhoog staat. U herinnert zich: ieder type heeft zijn op de eindoverbrenging aangepaste snelheidsmeter. A propos overbrenging: voor het inhalen op tweebaans autowegen met een Automatic wagen is het vaak veiliger voorafgaande aan de inhaalmanoeuvre de derde versnelling met de hand in te schakelen door de stand S te kiezen tot circa 80 km/h. Hierdoor voorkomt U dat de auto bij het bedienen van de kick-down ofwel übergas te veel ongecontroleerde snelheid maakt.


Ik merk inderdaad dat de 200 met 105/110 km/u lekker draait, veel harder maakt hem wat nerveus en lijkt me ook onnodig. Inhalen doe ik vooralsnog gewoon in D, doen jullie dat wel in S? Dat zou dus alleen kunnen als je 80 of langzamer rijdt? En dan in de S stand tot de 90/100 trappen en inhalen en als je weer rechts rijdt weer terug in D?

Moet je trouwens het rempedaal eerst kort intrappen om in de automaat van stand te wisselen of kan ik gewoon met de voet op het gaspedaal van D naar S en andersom wisselen?

Ben benieuwd naar jullie rijgedrag en tips! :)

Hartelijke groet,

Blitz
Blitz
Fresh Boarder
Fresh Boarder
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 08 nov 2023, 20:15
Woonplaats: Zuid-Holland
Type wagen: 200
Bouwjaar: 1982
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: „Ihr guter Stern auf allen Straßen.“


Re: Hoe Mercedes W123 te rijden?

Berichtdoor MBreed » 20 nov 2023, 10:35

Hoi Blitz,

Deze tekst is mij goed bekend. In grote lijnen ben ik het ermee eens. Het stuk over het gaspedaal vóór het starten klopt. Zo staat het ook in de handleiding van de auto. Een keer het gaspedaal tot de bodem trappen voor het starten, daarmee activeer je de automatische choke. Dit moet je altijd doen bij koude motor. Tijdens het starten geen gas geven. Als hij dan niet start is er dus wat aan de hand.

Het verhaal over warmrijden in S vind ik persoonlijk onzin en omslachtig. Het is zo dat je elke auto in principe rustig warm moet rijden, maar zeker een oude auto. Rijd koud gewoon rustig, dat kan verder prima in D.

Kruissnelheid licht meestal wel in de buurt van de wijzer omhoog, maar dat is geen officiële opgave. Over de diesels zegt Mercedes zelf kruissnelheid = topsnelheid. Ook de benzinemotoren kan je rustig harder mee rijden, maar dan gaat het brandstofverbruik ook hard omhoog. Wijzer omhoog is een beetje een vuistregel. Vaak voel je wel in welk bereik de auto het lekkerst rijdt. Als je wilt versnellen met inhalen zou hij in principe zelf terug moeten schakelen. Als je het gaspedaal ver genoeg intrapt moet hij zelf terugschakelen. Dat is een afstelling op het gasmechaniek. Je kan ook de kickdown gebruiken als het echt even vlot moet. Handmatig terugschakelen is voor mij een laatste optie.

Je kan tijdens het rijden wisselen tussen D, S, L en N. Je hoeft niet op de rem te trappen, wel even gas loslaten is mijn advies.
Laatst bijgewerkt door MBreed op 20 nov 2023, 18:13, in totaal 1 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
MBreed
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 771
Geregistreerd: 27 aug 2016, 21:27
Woonplaats: Schagen
Roepnaam: Max
Type wagen: 230
Bouwjaar: 1976
Automaat: Nee
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W202 C180 1998 50d km


Re: Hoe Mercedes W123 te rijden?

Berichtdoor RD500sec » 20 nov 2023, 16:31

Als je wilt versnellen met inhalen zou hij in principe zelf terug moeten schakelen. Als je het gaspedaal ver genoeg intrapt moet hij zelf terugschakelen. Dat is een afstelling op het gasmechaniek


Weet je dat zeker, Max?
Volgens mij schakelen de bakken met de kleine oliepan en de stang voor de stuurdruk -vrijwel- niet zelf terug als je de kickdown niet gebruikt als je wilt versnellen bij 60-70 km/u om in te halen.
De latere bakken met de grote oliepan en de stuurdruk/kickdownkabel doen dat wel. (In de W123 in januari 19884 geïntroduceerd)
Met vriendelijke groet, Richard
RD500sec
Technisch adviseur
Technisch adviseur
 
Berichten: 1296
Geregistreerd: 03 okt 2014, 17:25
Woonplaats: gemeente Schagen
Roepnaam: Richard
Type wagen: 230TE
Bouwjaar: 1982
Automaat: Nee
LPG: Nee


Re: Hoe Mercedes W123 te rijden?

Berichtdoor Blitz » 20 nov 2023, 16:41

Dank voor de reactie!
Nog even terugkomend op mijn eerste punt:

Voor koude start gaspedaal dus eenmaal helemaal intrappen. Is het daarbij van belang in welke stand de sleutel/contact staat? Daarna dus sleutel maximaal doordraaien tot ontsteking.
Ik heb weleens dat hij koud niet de eerste keer start, maar pas bij de tweede. Als hij daarna warm is en ik start hem meermaals opnieuw dan gaat dit altijd in een keer. Dus koud in 2 keer, warm probleemloos in een keer. Is dat een wagen van 40+ die niet dagelijks gereden wordt eigen, of eigenlijk ook niet echt normaal?
Zal de komende keren even extra goed letten op het intrappen van het pedaal voor de start, kijken of dat helpt.

Wat verstaan we eigenlijk onder ‘kickdown’? Volgas geven/pedaal helemaal vloeren?

Tenslotte: Wanneer ik gewoon rustig rijd (in D) krijgt de wagen een flinke duw wanneer er, vermoedelijk, door de automaat wordt opgeschakeld. Dit is zo bij 30/40 km per uur. Schakelt de wagen dan naar 2e of 3e? Is dat ‘duwtje’ normaal bij oudere wagens? Mijn Prius (jaja, lach maar! ;)) heeft zoiets niet en schakelt haast onmerkbaar.

Groet,

Blitz
Blitz
Fresh Boarder
Fresh Boarder
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 08 nov 2023, 20:15
Woonplaats: Zuid-Holland
Type wagen: 200
Bouwjaar: 1982
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: „Ihr guter Stern auf allen Straßen.“


Re: Hoe Mercedes W123 te rijden?

Berichtdoor MBreed » 20 nov 2023, 18:11

Ja, dat zou wel moeten. Het afstellen is juist makkelijker met die stuurstang.
Avatar gebruiker
MBreed
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 771
Geregistreerd: 27 aug 2016, 21:27
Woonplaats: Schagen
Roepnaam: Max
Type wagen: 230
Bouwjaar: 1976
Automaat: Nee
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W202 C180 1998 50d km


Re: Hoe Mercedes W123 te rijden?

Berichtdoor Jeroen » 20 nov 2023, 19:30

Ik heb een handgesckakelde W123 200, dus ik kan je niet zo heel veel vertellen. Maar inderdaad de startprocedure is wel goed, paar keer op het gaspedaal trappen om de automatisch choke te activeren.

Ik haal gemiddeld tussen de 1;10 en 1;12 afhankelijk hoeveel tijd ik op de snelweg rij. Ik rij altijd op de cruisecontrol zo rond de 100 km/u.

Wat nog behoorlijk van invloed kan zijn is hoe oud je banden zijn en de bandenspanning. Tussen oude (meer dan 10 jaar) en nieuwe banden, kun je een significant verschil krijgen in brandstofverbruik en comfort!

Succes ermee

Jeroen

Jeroen
Avatar gebruiker
Jeroen
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 1321
Geregistreerd: 09 apr 2006, 20:30
Woonplaats: Spijk, gemeente Lingewaal
Roepnaam: Jeroen
Type wagen: 200
Bouwjaar: 1982
Automaat: Nee
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: Alfa Romeo Spider 1986
Jaguar XJR 2002
Royal Enfield Bullet 350 1974


Re: Hoe Mercedes W123 te rijden?

Berichtdoor Blitz » 28 nov 2023, 22:02

Wat was eigenlijk de originele topsnelheid van een 200 automaat? En hoe is de realiteit 41 jaar later? Verschilt dat heel erg per blok/slijtage? Kun je de auto beschadigen door het gewoon uit te proberen op de snelweg?
Uiteraard heb ik de W123 niet gekocht om te scheuren en is 100-110 km/u de gangbare snelheid. Ben gewoon benieuwd. :)

Groet,

Blitz
Blitz
Fresh Boarder
Fresh Boarder
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 08 nov 2023, 20:15
Woonplaats: Zuid-Holland
Type wagen: 200
Bouwjaar: 1982
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: „Ihr guter Stern auf allen Straßen.“


Re: Hoe Mercedes W123 te rijden?

Berichtdoor MBreed » 28 nov 2023, 22:13

De blokken van Mercedes uit die tijd zijn allemaal zo overbemeten dat een auto in goede staat de topsnelheid nog wel haalt. Mijn 230 haalt het ook lachend (170km/u). Topsnelheid van de 200 M102 is ook rond de 170. Mercedesmotoren zijn over het algemeen geen sprinters, maar duursporters. Hogere snelheden rijden gaat prima, mits er natuurlijk geen technische gebreken zijn.
Avatar gebruiker
MBreed
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 771
Geregistreerd: 27 aug 2016, 21:27
Woonplaats: Schagen
Roepnaam: Max
Type wagen: 230
Bouwjaar: 1976
Automaat: Nee
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: W202 C180 1998 50d km


Re: Hoe Mercedes W123 te rijden?

Berichtdoor Blitz » 30 nov 2023, 23:08

MBreed schreef:De blokken van Mercedes uit die tijd zijn allemaal zo overbemeten dat een auto in goede staat de topsnelheid nog wel haalt. Mijn 230 haalt het ook lachend (170km/u). Topsnelheid van de 200 M102 is ook rond de 170. Mercedesmotoren zijn over het algemeen geen sprinters, maar duursporters. Hogere snelheden rijden gaat prima, mits er natuurlijk geen technische gebreken zijn.


Dank, maar eens een poging wagen op de Autobahn. :)
Blitz
Fresh Boarder
Fresh Boarder
 
Berichten: 16
Geregistreerd: 08 nov 2023, 20:15
Woonplaats: Zuid-Holland
Type wagen: 200
Bouwjaar: 1982
Automaat: Ja
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: „Ihr guter Stern auf allen Straßen.“


Keer terug naar Algemene vragen over jouw auto

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten