Pagina 1 van 1

Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 06 jan 2022, 22:12
door Chaco
Ik had een revisieset gekocht voor m'n remklauw. De cilinders zaten vast vandaar. Na de revisie werkte het weer goed en waren de cilinders gangbaar. Alles teruggemonteerd op de auto en alleen het ontluchten moest nog gebeuren. Maar bij het openen van het ontluchtingsnippeltje brak deze af in de klauw. Op dit moment zakten m'n voeten door de grond. Remklauw weer gedemonteerd, maar ik heb geen idee wat ik nu kan doen. Hieronder fotos van de afgebroken nippel.

Re: Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 06 jan 2022, 22:45
door Bram Jansen
Heb ik twee keer gehad. Ik heb het gebroken stukje nippel eruit geslepen met een dreumel, maar je moet vreselijk oppassen dat je het schroefdraad niet wegslijpt. Voor die dreumel bestaat een stiftje met diamant puntje. In jouw geval zou ik de nippel plek eerst goed laten weken in de kruipolie WD40 oid en dan beginnen te peuteren. Misschien als je er dan een schroevendraaier in mept dat je hem dan kunt draaien.

Misschien is er nog iemand met de enige oplossing.

Re: Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 06 jan 2022, 23:05
door Benzhans2
Mooi dat ie gangbaar is maar ziet er niet zo fris uit allemaal.
Voor 80 euro heb je nieuwe remklauw. Dan is alles weer als nieuw. Vindt remmen nogal issue bij zo'n auto, dus liever goed.

Re: Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 07 jan 2022, 01:07
door RD500sec
Vindt remmen nogal issue bij zo'n auto


Ik zou zeggen: bij elke auto :)

@Chaco:
Jammer dat je de nippel pas op het laatste moment hebt los proberen te maken, daar kun je het beste mee beginnen.
Je kunt nog proberen om de klauw rond de nippel heet te stoken, daarna met WD40/kruipolie de nippel inspuiten en een torx bit erin slaan om het restant eruit te draaien. Doe dat wel met gevoel, zodat de torx bit niet afbreekt.
Laat de kruipolie gerust een nacht weken voordat je verder gaat.

Lukt dat niet, dan kun je zoals Lex aangeeft de nippel wegfrezen/ boren. Maar denk om de draad en om de zitting onderin, dus aan het einde van de nippel.

Re: Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 07 jan 2022, 09:38
door Gewoon Ik
linkse tap werkt ook goed. En idd goed laten weten in wd40.

Is typisch, bijna klaar en dan krak. Dan heb je ook echt goesting om alles in brant te steken

Re: Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 07 jan 2022, 11:06
door Weizengelb
Hoi Chaco, het meeste is al gezegd inderdaad. Als je klauwen reviseerd kun je inderdaad beter meteen de nippels eruit draaien en ook al de roest verwijderen. Ze zien er inderdaad nogal vies en roestig uit.

Ik zou het nog met een linkse tap proberen. Uitboren gaat wel makkelijk omdat er al een kanaaltje in het midden zit waardoor de boor mooi gecentreerd blijft. Kruipolie laten weken en dan met een linkse tap eruit draaien. Als deze ook afbreekt zou ik maar nieuwe klauwen kopen.
IMG_3817.jpg
linkse tap
IMG_3817.jpg (611.44 KiB)

Re: Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 07 jan 2022, 14:28
door RD500sec
het nadeel van een linkse tap is dat deze kracht naar de zijkant geeft om zich vast te vreten, hierdoor druk je de nippel juist vast(er) in het gat. Sla je er een torx bitje in, is dat minder het geval. Er zijn ook boutuidraaiers die in principe hetzelfde doen.
Dat zijn stiften met een profiel die je in het geboorde gat slaat, de speciale maat boortjes zitten bij de set, evenals een bus om over de stift te steken om de bout/nippel eruit te draaien.

Maar het blijft een uitdagingā€¦

Re: Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 07 jan 2022, 21:06
door Chaco
Bedankt voor jullie reacties allemaal. Ik ben ermee bezig geweest vandaag en helaas is uiteindelijk de linkse tap in het midden erin afgebroken. Nu ben ik denk ik nog verder van huis...

Re: Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 07 jan 2022, 21:52
door Benzhans2
Beste remedie is afscheid nemen van ellende, geen geld meer aan spenderen, want dit zal steeds meer ellende gaan opleveren. 80 euro voor een nieuwe is mijn advies.

Re: Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 08 jan 2022, 12:00
door Weizengelb
Hoi Chaco,

Ja dat is het risico...Ik zou inderdaad maar nieuwe klauwen kopen, ze zijn voor zo iets belangrijks niet eens zo duur, maar wel een onverwachte smak geld.

Richard, je hebt gelijk over dat naar buiten drukken van een linkse tap. Vooral bij dunne wanddikte een probleem.

Groeten Math

Re: Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 13 jan 2022, 17:00
door Dester4749
Hallo Forumlid, over welke remklauw gaat het hier? ik heb misschien nog wel iets liggen waar je wat mee kunt.
Gr,Dester4749.

Re: Ontluchtingsnippel remklauw

BerichtGeplaatst: 13 jan 2022, 22:00
door Chaco
Het ging om een ATE remklauw Dester. Ik heb inmiddels een andere remklauw gemonteerd, maar bedankt voor het aanbod. De anderen die mij zo snel tips hebben meegegeven wil ik ook vriendelijk bedanken!