Pagina 1 van 1

LPG backfire voorkomen

BerichtGeplaatst: 12 mei 2016, 00:51
door Pietro
Beste forumleden,

Ik rijd momenteel met een W123 230E op LPG.
Heb onlangs voor de tweede keer een backfire gehad, en de wagen staat nu bij de garagist.
Hij geraakt wel gerepareerd, maar ik vroeg mij af of er een oplossing bestaat om backfires te voorkomen.
Mijn garagist sprak over een soort van ventiel, die toelaat om de druk die ontstaat bij een backfire te laten ontsnappen.
Hij heeft zelf rond gevraagd maar kan er niets meer over terug vinden...
Indien jullie een oplossing kennen, ik hoor het graag!

Re: LPG backfire voorkomen

BerichtGeplaatst: 12 mei 2016, 08:57
door Wietse
in principe behoren ze geen backfire te krijgen, dus er is iets niet helemaal goed. Alles moet gewoon perfect zijn afgesteld en onderhouden, en de motor moet in een hele goede conditie zijn. Dit alles bij elkaar geeft nog al eens problemen met oude motoren.
Kleppen goed gesteld, de aller beste bougies kabels, bobine, LPG bougies, ontsteking moet perfect zijn, geen speling. etc etc.

De backfire ontstaat wanneer het mengsel te vroeg/te laat ontbrand/ontploft . Dit kan diverse oorzaken hebben.

En zo'n ventiel lijkt mij een lapmiddel. Er zijn ook wel mogelijkheden die je stuwklep een beetje beschermen. Die willen nog al eens krom gaan tijdens de backfire en dan loopt die ook niet lekker.

Al met al genoeg redenen om lekker te gaan dieselen!!

Wietse

Re: LPG backfire voorkomen

BerichtGeplaatst: 12 mei 2016, 15:46
door Henk Lith
Ik heb ook het idee, dat je niet te lang bij optrekken, of vaart maken op een invoegstrook, in een (te) hoge versnelling moet blijven hangen, dus liever iets meer toeren maken met de motor.
Mogelijk heeft dat te maken met het aanzuigen van voldoende brandstof bij optrekken, die brandstof moet de zuigers in, en niet een beetje blijven rondhangen ergens in het inlaatspruitje.
Een en ander is puur gevoelsmatig hoor, ik heb het met een opel omega slecht een keer mee gemaakt.
Groet, Henk Lith

Re: LPG backfire voorkomen

BerichtGeplaatst: 12 mei 2016, 17:45
door 280 '76
Ik rijd sinds jaar-en-dag op LPG. Zowel 280-ers als 230-ers. Backfire is vrij eenvoudig te voorkomen. Zorg dat je ontsteking (bougies, rotor en verdelerkap) in goede conditie verkeren en dat de ontsteking en kleppen juist staat afgesteld. Dan is je motor net zo betrouwbaar als een diesel (mijn 230 is de vier ton al gepasseerd en loopt nog steeds als een zonnetje, op LPG).
Je kunt een stuwschijf met gaten monteren. Daarover heen zit een dunne rubberen flap. Dat voorkomt eventuele schade bij een backfire. Ik denk dat je garagist dat bedoelt.

image.jpeg
image.jpeg (34.48 KiB)
image.jpeg
image.jpeg (66.73 KiB)

Re: LPG backfire voorkomen

BerichtGeplaatst: 13 mei 2016, 08:58
door Wietse
Het is precies wat 280mb zegt, onderhoud op tijd. En volgend jaar is mijn 280CE 40 jaar ! Dusssss, mijn Benz moet ook op LPG.

Re: LPG backfire voorkomen

BerichtGeplaatst: 14 mei 2016, 18:07
door Pietro
De motor heeft net geen 200.000km en is steeds onderhouden geweest bij Mercedes.
Maar de kleppen moeten hoogstwaarschijnlijk nog eens gesteld worden. De LPG installatie zit er ook nog geen 10.000km in...

Re: LPG backfire voorkomen

BerichtGeplaatst: 14 mei 2016, 22:47
door 280 '76
Dan zou ik in ieder geval de kleppen even (laten) stellen en vwb de ontsteking; zelf vernieuw ik jaarlijks de ontstekings-onderdelen (rotor, bougies en verdelerkap). Het kost je maar een paar tientjes en voorkomt backfire. Let er overigens op dat je andere bougies nodig hebt en dat je de afstand van de elektrode even op de goede afstand zet.