MBKlassiekerclub.nl

De W123 vraagbaak met techniek en hulp op het forum van en voor W123 liefhebbers

Het is nu 28 feb 2020, 23:39

205/70/15, kan op W123? wie heeft ervaring? automaat..

Alle techniek (mechanisch, elektronisch) zaken horen hier thuis.

Moderator: Bram Jansen

205/70/15, kan op W123? wie heeft ervaring? automaat..

Berichtdoor JohanM » 18 jan 2020, 13:18

beste MB-ers,

via Kleinanzeigen.de scoorde ik vorige maand 4 mooie 15 inch kroonkurken.

Nu heb ik in mn W123 250 automaat (1977) een flinke afwijking op de snelheidsmeter van meer dan 10 %, dus ik dacht, ik zet er 205/70/15 onder, straal wordt 20 mm groter tov 195/70/14 origineel (16 mm tov 175/80/14), is een verschil van resp 6,3% en 5,1% in omtrek (rijdt ie wellicht ook nog wat zuiniger).

Qua omtrek geen probleem lijkt me, met bijna 7 cm gemeten speling tov de 195/70/14 die er nu op ligt en gezien wat ik las op post179666.html?hilit=grootste%20banden#p179666.

Kom ik gister vervolgens bij de bandenboer - die sprak eerder met bewondering over mn MB, hij had er ook gehad en er veel aan gewerkt - waar ik de banden aan had laten leveren.
Die zegt nu, die banden 205/70/15 dat kan echt niet, gaat aanlopen in de wielkast EN geeft problemen met automaat (uit ervaring met andere MB's), en hij verwijst ook naar
https://www.gbshop.nl/content/informati ... kening.htm ,
waar staat dat meer dan 1,5 % groter niet mag (waarom staat er niet bij...)

Mijn vragen dus, ik ben benieuwd naar jullie inzichten en ervaringen:
- gaat 205/70/15 aanlopen in de wielkast?
- herkent iemand iets van problemen met automaat bij deze / flink grotere bandenmaat?

Heeft er iemand zelf ervaring met deze bandenmaat, bvk op een automaat?

Ik hoor het graag, alvast bedankt!
Johan Melse
Avatar gebruiker
JohanM
Junior Boarder
Junior Boarder
 
Berichten: 74
Geregistreerd: 14 okt 2008, 19:36
Woonplaats: Utrecht
Roepnaam: Johan
Type wagen: 250
Bouwjaar: 1977
Automaat: Ja
LPG: Ja
Opmerkingen / andere wagens: daarnaast n Saab 900ng cabrio, ook leuk, en mn oude 230E rijdt nu als Marokkaanse diesel..


Re: 205/70/15, kan op W123? wie heeft ervaring? automaat..

Berichtdoor MB280E » 18 jan 2020, 20:04

In BE is het niet toegestaan. Op een W123 kan je 195/65R15 monteren maar op de 7J hoort in principe een 205/60R15 band.

Ik zou mijn teller laten ijken, afregelen.( of zelf doen als je handig bent) Je dagteller klopt over het algemeen wel.
280E 1982 5-bak verbruik 1/8 viewtopic.php?f=10&t=8038&start=0
560SL 1985 automaat verbruik 1/... viewtopic.php?f=10&t=12374&start=0
Avatar gebruiker
MB280E
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 1742
Geregistreerd: 23 apr 2008, 21:45
Woonplaats: Regio Gent
Roepnaam: Jan
Type wagen: 280E
Bouwjaar: 1973
Automaat: Nee
LPG: Nee
Opmerkingen / andere wagens: R107 560SL 1985
S124 300TD Turbo 1986


Re: 205/70/15, kan op W123? wie heeft ervaring? automaat..

Berichtdoor Wiebren240D » 19 jan 2020, 12:58

Hoi

ik denk ook dat de band te breed word.
ik heb zelf 185/65/15 om mijn auto daar heb je mooi ruimte in de wielbak

met de groeten van Wiebren ut Snits
Avatar gebruiker
Wiebren240D
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 4041
Geregistreerd: 10 jan 2006, 20:59
Woonplaats: Sneek
Roepnaam: Wiebren
Type wagen: Pagode W113
Bouwjaar: 1966
Automaat: Nee
LPG: Ja
Opmerkingen / andere wagens: 3x W115 1x W116 1x W123


Re: 205/70/15, kan op W123? wie heeft ervaring? automaat..

Berichtdoor RD500sec » 19 jan 2020, 14:05

Alex heeft 225/60/15 op W126 velgen eronder gehad, ET25 en later de velgen nog verbreedt, naar 8 inch, en deze met dezelfde banden gemonteerd, zie zijn project 3.6 AMG
Jouw banden zijn smaller, maar iets hoger, het zou mij verbazen als dat een probleem oplevert.

Wat het probleem met de automaat zou moeten zijn, ik kan het niet bedenken. Een 5% grotere band zal de automaat iets zwaarder belasten, vooral bij het wegrijden, maar dat zou een differentieel met langere overbrenging ook doen.
Ga je met de auto volgepakt op vakantie, wordt het geheel ook zwaarder belast, en zeker als er een caravan achter hangt.
Dat kan toch ook gewoon?
Met vriendelijke groet, Richard
RD500sec
Technisch adviseur
Technisch adviseur
 
Berichten: 648
Geregistreerd: 03 okt 2014, 17:25
Woonplaats: gemeente Schagen
Roepnaam: Richard
Type wagen: 230TE
Bouwjaar: 1982
Automaat: Nee
LPG: Nee


Re: 205/70/15, kan op W123? wie heeft ervaring? automaat..

Berichtdoor JohanM » 19 jan 2020, 21:40

beste mensen,
bedankt voor julllie reacties!
Ik ga me beraden, zal nog laten weten wat het wordt,
groet,
Johan
Avatar gebruiker
JohanM
Junior Boarder
Junior Boarder
 
Berichten: 74
Geregistreerd: 14 okt 2008, 19:36
Woonplaats: Utrecht
Roepnaam: Johan
Type wagen: 250
Bouwjaar: 1977
Automaat: Ja
LPG: Ja
Opmerkingen / andere wagens: daarnaast n Saab 900ng cabrio, ook leuk, en mn oude 230E rijdt nu als Marokkaanse diesel..


Re: 205/70/15, kan op W123? wie heeft ervaring? automaat..

Berichtdoor JohanM » 23 jan 2020, 16:11

update:
banden worden geretourneerd, ik heb besloten toch op 14 inch te blijven, de 4x 15 inch kroonkurk 7j et23 staan te koop!
groet,
Johan
Avatar gebruiker
JohanM
Junior Boarder
Junior Boarder
 
Berichten: 74
Geregistreerd: 14 okt 2008, 19:36
Woonplaats: Utrecht
Roepnaam: Johan
Type wagen: 250
Bouwjaar: 1977
Automaat: Ja
LPG: Ja
Opmerkingen / andere wagens: daarnaast n Saab 900ng cabrio, ook leuk, en mn oude 230E rijdt nu als Marokkaanse diesel..


Re: 205/70/15, kan op W123? wie heeft ervaring? automaat..

Berichtdoor Wietse » 28 jan 2020, 10:51

Het is gewoon een kwestie van passen. Maar al snel lopen de banden/velgen tegen de stuurkogels aan met sturen. Ik had daar ook last van, en de ET waarde is ook een belangrijke factor. Ik had toen 205/14/70 op 6.5 J kroonkurk en dat ging net niet op de vooras. Ze zitten nu op een SLc.
Avatar gebruiker
Wietse
Platinum Boarder
Platinum Boarder
 
Berichten: 869
Geregistreerd: 13 jun 2011, 13:58
Woonplaats: Dordrecht
Roepnaam: Wietse
Type wagen: 280CE
Bouwjaar: 1977
Automaat: Ja
LPG: Ja
Opmerkingen / andere wagens: W123 300TD 1979. W123 280TE 1979, , mini 1989, mini 1980,


Keer terug naar Techniek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron